Íme, hogy melyik a legjobb fordító hanggal. Tekintse meg a rangsort. Vasco M3 Fordítógép és Vasco Mini 2.
A female traveler using a translation app on her cell phone

Hordozható tolmácsgép vagy fordító alkalmazás: melyik a jobb?

A többnyelvű kommunikáció fontos szerepet játszik a modern világban. Manapság egyre nagyobb jelentőséget kap a technológia fejlődése, az utazás megkönnyítése és a külföldi munkavállalás szükségessége.

Egy tolmács nem mindig elérhető, hogy segítsen Önnek. Így két megoldás lehetséges: megtanul egy új nyelvet, vagy igénybe veszi egy fordítógép segítségét. Mivel lehetetlen lenne minden alkalommal tolmácsot felkérni, amikor a munkahelyen vagy nyaraláskor egy másik nyelven kell megszólalni. Lássuk: zsebben hordozható digitális tolmácsgép vagy fordító alkalmazások?

Zsebben hordozható digitális tolmácsgép vagy fordító alkalmazás

Nézzük meg közelebbről mindkét típusú fordítási szolgáltatás előnyeit és hátrányait: hordozható tolmácsgép és fordító alkalmazások.

Fordító alkalmazás vagy fordítógép: költségek

Kezdjük a nyilvánvalóval. A legjobb fordító alkalmazás minden bizonnyal olcsóbb, mint egy elektronikus fordítógép. Az elektronikus fordítók drágák (általában 100.000 Ft körül mozognak). A fordító alkalmazások azonban sokkal kevesebbet tudnak nyújtani. Ezek a megoldások jellemzően csak egy fordítómotorral rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy bár megfelelő fordítást biztosítanak néhány nyelvpárra (különösen az olyan népszerű nyelvekre, mint az angol és a spanyol vagy a francia és a német), valószínűleg csúnyán kudarcot vallanak például japánról amerikai angolra való fordítás során.

A digitális tolmácsgép gyakran több fordítómotorhoz is hozzáfér, amelyek a legtöbb nyelvpárban pontos fordításokat biztosítanak a felhasználók számára. A Vasco M3 Fordítógép például 6 fordítómotorral is rendelkezik, és azt használja a kiválasztott nyelvpárok közül, amelyik a legjobb és legpontosabb fordítást tudja biztosítani.

Internetkapcsolat

Egy másik szempont, amit figyelembe kell venni, az internet hozzáférés. Mind a legjobb fordító alkalmazás, mind a digitális tolmácsgép használatához internetkapcsolat szükséges. Az első lehetőség esetében azonban általában a saját mobil adatforgalmat kell használnia, míg a hordozható tolmácsgépek általában beépített SIM-kártyával rendelkeznek, amely a fordításhoz internet hozzáférést biztosít. Ez hatalmas előny és nagy kényelem az utazók számára, mivel egyes országokban az internet nagyon drága lehet. A saját internet kapcsolat használata egy alkalmazás futtatásához ezért költséges lehet. Valójában annyira drága, hogy valószínűleg a saját nyugalma érdekében nem is szeretné látni az internetszámlát, amikor hazatér.

A SIM-kártya megfelelő megoldásnak tűnik. De van még egy dolog. Egyes SIM-kártyák korlátozzák az adatforgalmat (mint például a Travis Touch Go esetében), de vannak olyan fordítók, amelyek élethosszig tartó korlátlan internetet kínálnak — például a Vasco Mini 2 és a Vasco M3 Fordítógép. Ezek az egyetlen olyan készülékek a piacon, amelyek korlátlan internet hozzáférést kínálnak limit nélkül. A SIM-kártya jellemzően a világ legtöbb országában működik, és már a készülékben benne is van — a felhasználóknak csak ki kell venniük a készüléket a dobozból és kezdhetik is a fordítást. Ez azt is jelenti, hogy egy ilyen készülék hosszú távú befektetés — egyszer szükséges kifizetni, és további költségek nélkül korlátlanul bárhol használhatja, ahol csak akarja. Az internet költsége már nem is olyan ijesztő ilyen megoldással, ugye?

Egy férfi turista képe mobiltelefon használat közben

Fordító alkalmazás vagy tolmácsgép: kényelem és egyszerű használat

A "fordító alkalmazás vagy tolmácsgép" vita következő pontja a kényelem és az egyszerű használat lenne. Egy fordító alkalmazás használata a mobiltelefonon elég kényelmes — letölti, telepíti és már lehet is használni. A mobiltelefonunkat azonban általában számos célra használjuk. Még ha maga a telefon hosszú akkumulátor-üzemidővel is büszkélkedhet, valójában hamarabb lemerülhet, mert más alkalmazásokat is használunk rajta, például játszunk vele. A mobiltelefon lévő fordító alkalmazás kamera használata, fényképek készítése mellett pedig még gyorsabban merül le.

Ha kizárólag fordításra szánt tolmácsgépe van, az akkumulátora biztosan tovább bírja. Ráadásul egy ilyen digitális tolmácsgép azonnal munkához lát, anélkül, hogy fárasztó, biztonsággal kapcsolatos feladatokat kellene elvégezni, feloldani a képernyő blokkolását vagy új alkalmazásokat telepíteni. Mindent egybevetve, egy gombnyomással azonnal használatra kész.

A fordító alkalmazás vagy tolmácsgép konfliktusa és a fenti pontok is jól szemléltethetőek a számológép használatának példáján. Annak ellenére, hogy számos olyan alkalmazással rendelkezünk, amelyek ugyanazt a funkciót nyújtják, mint a zsebszámológépek, sokan még mindig kifejezetten a zsebszámológépeket használják, ha rendszeresen szükségük van erre a funkcióra. Nem vesztegetik az időt a képernyő feloldásával és a számológép keresésével a rengeteg más alkalmazás között — minden szükséges funkció (és még több is) egy gombnyomással elérhető egy erre a célra kifejlesztett eszközön. Arról nem is beszélve, hogy a zsebkészülékek általában hosszabb akkumulátor-üzemidővel és jobb felhasználói felülettel büszkélkedhetnek. Ugyanez vonatkozik a fordító alkalmazás és a digitális tolmácsgép használatára is.

Egy közeli kép látható a számológép összetett funkcióiról

Végül, de nem utolsósorban a hordozható tolmácsgépek olyan funkciókkal is rendelkeznek, mint a fotó fordító, amelyek lehetővé teszik a képeken lévő szöveg fordítását, vagy akár a telefonhívás fordítási funkcióját.

Fordító alkalmazás vagy fordítógép: az ítélet

A fordító alkalmazások gyorsabbnak, kényelmesebbnek és sokkal olcsóbbnak tűnnek. Képzelje el azonban, hogy Kínába és Ausztráliába utazik. Az internetszámlája meghaladhatja egy önálló hordozható tolmácsgép költségeit. Az elektronikus fordítók az intuitív kezelőfelületeknek és az azonnali funkcióknak köszönhetően sokkal pontosabb fordításokat és könnyebb használatot is biztosítanak. Ha tehát valaha is "fordító alkalmazás vagy tolmácsgép" típusú gondolatai támadnak, mindenképpen tartsa szem előtt a fenti előnyöket és hátrányokat.